İnovasyonla Tepki Veren İşletme

      Yorum yok İnovasyonla Tepki Veren İşletme

Günümüz iş dünyasında dış değişimler, işletmenin kalıcılığı ve büyümesinde önemli hale geldi. Toplumdaki ve pazardaki değişmeler işletmeyi doğrudan etkiliyor. Bu değişim yeni sosyal ve kültürel dokular, farklı siyasal düzenlemeler ve çeşitlenip yaygınlaşan enformasyona dayalı yeni davranış biçimleri içeriyor. Bir yandan pazarlar daha olgun ve karmaşık hale gelirken müşteriler de daha seçici ve var olandan daha fazlasını ister hale geliyorlar. Yeni durumda sadece inovasyon yapmak müşteri için yeterli değil. Müşteriler yeni olanın tasarlanması ve üretilmesi sürecine dâhil olmayı ve baştan itibaren kendilerinin görüşlerinin alınmasını istiyorlar.

Artık pazarlar işletmelerin ürün ve hizmet sunduğu, işletmelerin de var olana razı oldukları bir istikrar yapısında değil. Müşteriler pazarın en dinamik unsurları haline dönüştü. Bu nedenle firmaların da müşterinin değişim, hız, çeşitlilik ve özgünlük talebine cevap verebilmek için duyarlı ve tepkili olmalarını gerektiriyor. Artık piyasayı dinlemek ve daha da önemlisi pazara tepki vermek kurumsal stratejinin temel dayanaklarından birisidir. Tepki verme kavramı ile pazarın ve müşterinin bağımsız davranış ve tercihlerine cevap vermenin yanında söz konusu işletmenin uygulamalarına müşterinin gösterdiği geri bildirimi de kast ediyoruz. Pazara ve müşteriye tepki vermenin stratejik mekanizması ise inovasyondur.

Yeni Çağ

Ekonomik olarak yaşadığımız çağın; bilgi, hizmet, esneklik ve hız gibi bazı anahtar kavramları var. Pazara tepki veren bir işletme olabilmek için firmanın inovasyon gücüne stratejik düzeyde önem vermesi gerekiyor.

Gerçekten bugün işletmenin dış çevresinde var olan müşteriler, tedarikçiler ve rakipler, dün olduğundan daha önemlidir. Çünkü müşterilerin ihtiyaç, istek ve beklentilerini yerine getirebilen işletmeler daha başarılı oluyorlar. Tedarikçilerle uzun vadeli kazan-kazan ilişkisi geliştirebilen firmaların pazarda kalıcı olduğunu görüyoruz. Yine rakiplerin iş modelleri ve davranışları hakkında bilgi sahibi olmadan rekabet üstünlüğünü kalıcılaştırmak mümkün olmuyor.

Ama bir noktayı önemsemek gerekiyor. Bu da işletmenin, kendi temel yetkinliklerinin farkında olmasıdır. Bu konu, işletmenin iş deneyim birikiminden nitelikli insan yapısına, sermaye gücünden elindeki altyapı olanaklarına kadar geniş bir yelpazeden oluşur. Bir işletmenin temel yetenekleri, o firmanın dış çevredeki müşterilerin hangi ihtiyaçlarını karşılayabileceği konusunda önemli bir veridir. Rekabette kalıcı olmak isteyen firma, öncelikle kendi temel yetkinliklerinin –deneyim birikimi, uzmanlık, beceri ve kaynaklarının– farkında olmalıdır. Deneyim inovasyonu olarak ifade edilen yaklaşım bu farkındalıktan başlıyor.

Bir işletmenin temel yeteneklerini bulup listelemek yeterli olmaz. Bu yetenek portföyünün, aynı zamanda rakiplerden daha ucuza mal edilmesi, hız ve çeviklik açısından rakiplerden daha iyi olması gerekir. Çevik bir şirket, öncelikle hızlı işleyen bir dünya görüşüne sahip olan işletmedir. Çevik bir şirket, hızlı düşünebilmeyi, hızlı planlamayı ve bütçelemeyi, dolayısıyla davranabilmeyi kendi içsel özelliklerinden birisi haline getirmelidir.

İnovatif Olmak

İnovatif düşünce farklı olma niyeti gerektirir. 1876 yılında telefonu bulan İskoç asıllı Amerikalı mucit A. Graham Bell’in konuyla ilgili yorumlanabilecek birkaç cümlesi şöyledir: “Herkesin gittiği ana yoldan gitmeyin, o yolu terk edip ara yollara sapın. Mutlaka daha önce görmediğiniz yeni şeyler keşfedeceksiniz, bu yeni keşifleri daha başkaları izleyecek. Unutmayın ki; tüm yeni buluşların arkasında düşünce vardır.

Gürcan Banger

( Toplam ziyaret sayısı: 29 , bugünkü ziyaret sayısı: 1 )

About Gürcan Banger

GÜRCAN BANGER elektrik yüksek mühendisi, danışman ve yazardır. Eskişehir Maarif Koleji ve ODTÜ Elektrik Mühendisliği Bölümü mezunudur. Aynı bölümde yüksek lisans çalışması yaptı. Kamuda mühendislik hizmetleri yapmanın yanında bilişim donanımı ve yazılımı, elektronik, eğitim sektörlerinde işletmeler kurdu, yönetti. Meslek odası ve sivil toplum kuruluşlarında yöneticilik yaptı. 2005’ten bu yana bazı büyük sanayi şirketleri de dâhil olmak üzere çeşitli kuruluşlarda iş kültürü, yönetim, yeniden yapılanma, kümelenme, girişimcilik, stratejik planlama, Endüstri 4.0 gibi konularda kurumsal danışman, iş ve işletme danışmanı ve eğitmen olarak hizmet sunuyor. Üniversitelerde kısmi zamanlı ders veriyor. Raylı Sistemler Kümelenmesi'nde küme koordinatörü olarak görev yaptı. Halen ICI Teknoloji A.Ş. danışmanı ve danışma kurulu üyesidir. Kendini “business philosopher” olarak tanımlıyor. Düzenli olarak blogunda (http://www.bizobiz.net) yazıyor. Değişik konularda yayınlanmış kitapları var. Çeşitli gazete, dergi ve bloglarda yazıları yayınlanıyor. KİTAPLARINDAN BAZILARI: Gürcan Banger, "En Uzak Şehir", öyküler, Yol Akademi Yayınevi, 2023 Gürcan Banger, "Yeni Teknolojiler, Dijital Dönüşüm ve İş Modelleri", Günce Yayınları, 2022 Gürcan Banger, "Hayat Esnaf Lokantası", öyküler, Günce Yayınları, 2022 Gürcan Banger, "Yaratıcı Problem Çözme Teknikleri", Dorlion Yayınları, 2019, Ankara. Gürcan Banger, "Endüstri 4.0 Uygulama ve Dönüşüm Rehberi", Dorlion Yayınları, 2018. Gürcan Banger, “Endüstri 4.0 – Ekstra”, Dorlion Yayınları, 2. baskı, 2018, Ankara. Gürcan Banger, “Endüstri 4.0 ve Akıllı İşletme”, Dorlion Yayınları, 2. baskı, 2018, Ankara. Gürcan Banger, “Aşkın Anlamlar Kitabı”, Dorlion Yayınları, Eylül 2017, Ankara. Gürcan Banger, “Sivil Toplum Örgütleri İçin Yönetişim Rehberi”, STGM Yayınları, 2011, Ankara. Gürcan Banger, “Eskişehir'in Şifalı Sıcak Su Zenginliği”, Eskişehir Ticaret Odası Yayınları, 2002. Gürcan Banger, “Siyasal Kalite: Siyasal Kalite Yönetimi”, Bilim Teknik Yayınevi, 2000, İstanbul Gürcan Banger, “C/C++ ve Nesneye Yönelik Programlama”, Bilim Teknik Yayınevi, İstanbul Gürcan Banger, “Pascal: Borland / Turbo 4, 4.5, 5,5, 6,7 ve 7.01”, Bilim Teknik Yayınevi, 1999, İstanbul Gürcan Banger, “Siyasetin Mimarisi”, Ant Matbaacılık Yayıncılık, Haziran 1995, Eskişehir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.